FORD

Några Modeller:

T-ford (1908 – 1927)
A-ford (1927 – 1932)
Modell 40 (1932 – 1934)
Anglia (1939 – 1967)
Mainline (1952 – 1956)
Crestline (1952 – 1954)
Galaxie (1959 – 1974)
Escort (1968 – 2000)

Kärnan i Fords verksamhet ligger ett orubbligt engagemang för innovation och tillförlitlighet, inkapslat av dess ikoniska blå oval. Detta emblem, ett kvalitetsstämpel, underbygger Fords aktiviteter inom bilindustrin och skiljer den från konkurrenterna. Grundat på de livliga gatorna i Dearborn, Michigan, har Ford konsekvent flyttat gränserna för fordonsdesign och -teknik. Från introduktionen av den första bilen, Model T, har Ford kämpat för en vision som förenar klassisk design med banbrytande innovation, vilket säkerställer en säker miljö för dess arv att utvecklas.
Idag är Fords globala närvaro ett bevis på dess varaktiga engagemang för excellens och hållbarhet, som navigerar i framtiden med en tydlig trend mot elektrifiering och avancerad teknik.

I bilhistoriens kanaler börjar Fords historia med Henry Fords signaturvision 1903, vilket markerar en betydande förändring i branschen. Företaget, med sin grund förankrad i Detroit, steg snabbt till framträdande plats genom att introducera Model T, en gestaltning av prisvärdhet och tillförlitlighet som blev planen för masstillverkning av bilar. Denna innovation, som kännetecknas av löpande bandsmetoden, befäste inte bara Fords position som banbrytare utan demokratiserade också bilägandet, vilket förvandlade Fords varumärke till ett känt namn. Genom åren har Ford behållit sitt försprång genom kontinuerlig innovation, från banbrytande aluminium inom biltillverkning till att använda den mest avancerade krypteringstekniken för att skydda kunddata. Företagets prestationer speglar dess engagemang för förbättring och excellens, med den blå ovala logotypen som fungerar som en ledstjärna för arv och renhet i design. På senare tid har Ford anammat en ny designfilosofi, med fokus på elfordon och smart teknik, vilket återspeglar en betydande förändring i dess produktsortiment och strategiska inriktning. Företagets bana understryker ett arv av anpassning och framåtanda, vilket positionerar Ford som en ledare i en snabbt utvecklande fordonsindustri.

Ford ägs fortfarande av familjen Ford (40 % av rösterna), andra stackinnehavare i företaget är The Vanguard Group och Evercore Wealth Management.

Henry Ford är namnet på den berömda amerikanska affärsmannen, som etablerade Fords bilmärke. H. Ford föddes 1863 och dog 1947.

1903 - 1907

Ford Motor Companys allra första logotyp var sammansatt av ett utsmyckat rundat märke i en ram med löv och kurvor. Brickan var färgad svart och har en vit inskription på sig, åtföljd av en vit inramning. Bokstäverna var välvda och placerade i en våg, med “Detroit, Michigan” tagline i ett fetstilt sans-serif typsnitt. Det var traditionen för sin tids emblem, mycket elegant och enkel.

1907 - 1909

1907 bestämmer sig Ford för att ändra sin stil till en modern och stark. Märket har nu en helt ny stil och form – romben med rundade släta vinklar har en fet svart “Ford”-inskription i mitten och ytterligare bokstäver ovanför och under. Den ögonliknande formen på det nya märket gjorde hela logotypen anmärkningsvärd och minnesvärd, och dess metallisk-grå och svarta färgpalett gav en känsla av professionalism och progressivt tillvägagångssätt.

1909 - 1911

1909 startade biltillverkaren under Henry Fords signatur för sin visuella identitet. Det är fortfarande kärnan i hela företagets koncept idag, bara något modifierat och med den nya färgpaletten. Manusbokstäverna har en långsträckt svans av bokstaven “D”, som kommer att tas bort i de ytterligare versionerna. 1910-talets version utfördes i monokrom och hade ingen inramning, bara citaten.

1911 - 1912

Företaget designade om sin logotyp 1911. Nu är grundarens signatur innesluten i en dubbel horisontell oval, där inskriptionen
“The Famous Motor Cars” är placerad runt omkretsen.

1912 - 1917

Versionen av 1912 är den mest intressanta. Den har fortfarande samma stil som namnskylten, men nu sitter den på ett blått märke, stiliserat som en fågel. Alla detaljer är utförda i vitt och det finns en delikat men strikt slogan, “The Universal Car”. Denna design stannade hos företaget i fem år och är den enda med en så ovanlig form.

1917 - 1927

1917 bestämmer sig Ford för att återvända till minimalismen och förfinar logotypen från 1911. Nu är Henry Fords signatur placerad inuti en vit oval med en tunn ram. Det var en enkel men väldigt elegant logotyp som höll i tio år.

1927 - 1957
 

Färgpaletten ändrades till blått och vitt 1927. Ramen ändrades något, nu är den dubbel — med tjocka vita och tunna blå linjer. Den här logotypen blev en prototyp för den vi alla känner idag.

1957 - 1961

Ford gör om sitt märke igen 1957. Ovalen är nu förlängd och bokstäverna är djärvare, med långsträckta linjer. Den blå färgen på bakgrunden fick en ny intensiv nyans och ramen är nu sammansatt av två tunna vita och två blåa linjer. Det var designen som inte stannade länge, även om den hade sitt inflytande i framtida versioner.

1961 - 1965

Logotypen, som designades 1961 och användes av biltillverkaren som den främsta i 15 år, används fortfarande idag som det sekundära emblemet. Den vita namnskylten är placerad i mitten av den blå ovalen med en tjock vit ram. Den är enkel, elegant och omedelbart igenkännbar.

1965 - idag

Märket, som introducerades av den legendariska biltillverkaren 1965, används fortfarande på de flesta av företagets fordon. Det var en horisontellt utsträckt smal oval i en slät blå färgpalett, med en förenklad dubbelkontur i blått och vitt, och en raffinerad och djärv vit inskription i mitten av banderollen. Denna version av märket har också blivit grunden för det voluminösa märket, skapat för varumärket i början av 2000-talet.

Emblem

Formen på Ford-emblemet har förändrats något genom historien. I synnerhet gäller detta 1912-1927, då flera logotyper påträffades samtidigt – först genombrutna, sedan – kaligrafiska, den tredje – ”egyptiska” och en ny oval. I mitten av 1950-talet försökte man förbättra även denna form. Och logotypen förvandlades från oval till diamantformad på kort tid.

Font

Eftersom huvudelementet i logotypen är just märkets teckensnitt, så blir typsnittet väldigt viktigt. Art-nouveau-stilen kännetecknas av strikthet med avseende på typsnitt och orolig grafik. Men versaler kan utökas, och designers använder det aktivt. Men om typsnittet var tillräckligt strikt 1903 kom kalligrafin redan 1909 att ersätta den hårda, om än exklusiva, jugendestetiken. Utsökt skrift (det kommer att bevaras delvis och senare, något modifierande) har gett varumärket både originalitet och strikt efterlevnad av reglerna.